Domowe wino aroniowe
Składniki na 10 l nastawu:
- 4 kg aronii
- 6 l wody
- 2 kg cukru
- drożdże VR5
- 5 g pożywki
- 5g regulatora kwasowości
- pektoenzym
Przepis:
Umyte owoce zgniatamy, zalewamy 2 litrami przegotowanej, ostudzonej wody. Dodajemy pektoenzym i drożdże. Całość pozostawiamy w temperaturze pokojowej na maksymalnie 12 godzin. Po tym czasie wyciskamy sok, wlewamy do balonu, dodajemy syrop cukrowy z pozostałą częścią wody. Wsypujemy regulator kwasowości i pożywkę.
Całość zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy do dalszej fermentacji i sklarowania.
PROTIP: przed zrobieniem nastawu należy na minimum tydzień umieścić aronię w zamrażarce, aby pozbyć się goryczki.
| Winiarstwo & Destylacja
Izabela J.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz