Domowe wino z kwiatów czarnego bzu:
Składniki na fermentację w balonie 15 L:
- 25 g suszu z kwiatów czarnego bzu
- 250 g rodzynek
- skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy
- sok z dwóch cytryn i dwóch pomarańczy
- 2 kg cukru
Przepis:
1,5 kg cukru rozpuszczamy w 1 L wrzątku.
Susz kwiatów czarnego bzu zalewamy wrzątkiem, rodzynki sparzamy i rozdrabniamy, dodajemy następnie resztę składników, tj. skórki i sok z cytrusów. Całość uzupełniamy wodą do 10 L.
Gdy temperatura nastawu spadnie do 5°C dodajemy drożdże i pożywkę.
Po 10 dniach fermentacji dodajemy resztę cukru w postaci syropu cukrowego.
Po kolejnych 5 dniach oddzielamy części stałe od wina (sitkiem) i pozostawiamy do dalszej fermentacji.
Po 3 miesiącach wino nadaje się do picia.
Smacznego!
| Winiarstwo & Destylacja
Izabela J.
|
Temperatura nastawu ma spaść do 5 stopni???!! A jakie drożdże ruszą w takiej temperaturze ?? Bardzo proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuń