Wino z kwiatów czarnego bzu


Domowe wino z kwiatów czarnego bzu:

Składniki na fermentację w balonie 15 L: 
- 25 g suszu z kwiatów czarnego bzu
-  250 g rodzynek
- skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy
- sok z dwóch cytryn i dwóch pomarańczy
- 2 kg cukru


Przepis: 

1,5 kg cukru rozpuszczamy w 1 L wrzątku.

Susz kwiatów czarnego bzu zalewamy wrzątkiem, rodzynki sparzamy i rozdrabniamy, dodajemy następnie resztę składników, tj. skórki i sok z cytrusów. Całość uzupełniamy wodą do 10 L.

Gdy temperatura nastawu spadnie do 5°C dodajemy drożdże i pożywkę. 

Po 10 dniach fermentacji dodajemy resztę cukru w postaci syropu cukrowego. 

Po kolejnych 5 dniach oddzielamy części stałe od wina (sitkiem) i pozostawiamy do dalszej fermentacji. 

Po 3 miesiącach wino nadaje się do picia.
Smacznego!




Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1977 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

1 komentarz:

  1. Temperatura nastawu ma spaść do 5 stopni???!! A jakie drożdże ruszą w takiej temperaturze ?? Bardzo proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń