Domowe, wytrawne Ciderini jabłkowo- truskawkowe
Składniki na 10 l nastawu:
- 10 kg jabłek
Protip: Jabłka powinny być soczyste, słodkie, dojrzałe o odpowiedniej kwasowości
i zawartości garbników. Nie usuwa się skórek i pestek gdyż to one nadadzą cydrowi szczególnego smaku i aromatu.
Jabłka cydrowe lub mieszanka jabłek zawierająca np.:- 10 kg jabłek
- 4 kg truskawek
- Pektoenzym
1. Zgnieść truskawki, umieścić w np. w
misce (zabezpieczonej przed muszkami) z pektoenzymem na 12-24 godziny, wycisnąć sok.
2. Jabłka pokrój (nie obieraj ich ze skórki) i wyciśnij z nich sok (np.
w sokowirówce lub przy użyciu praski do owoców).
3. Przelej wszystko do
balonu lub pojemnika fermentacyjnego, dodaj drożdże
i pożywkę.
i pożywkę.
4. Fermentację prowadź w
temperaturze 23-25 °C. Po około 2 tygodniach, kiedy nastaw przestanie już
pracować, zlej go znad osadu do butelek, szczelnie zamknij
i pozostaw w chłodnym miejscu na czas kilka dni.*
*Jeżeli chcesz uzyskać cydr
musujący przed zamknięciem dodaj miarkę cukru (ok. 3g/0,5L).
Najlepiej smakuje schłodzony!
Smacznego!
BROWIN RADZI:
Podczas spożycia zamiast siedzieć przed telewizorem czas POBUJAĆ SIĘ NA TRZEPAKU!
| Winiarstwo & Destylacja
Izabela J.
|
• 50% jabłek o charakterze neutralnym
• 20 % jabłek aromatycznych
• 20 % jabłek aromatyczno-kwaśnych
• 10 % jabłek cierpkich (ściągających)
Polecane odmiany jabłek do cydru:
• Podwyższona kwasowość: McIntosh, Boiken, Jonatan
• Niska kwasowość: Wealthy, Antonówka, Idared
• Najlepszą jakością sensoryczną wykazywały cydry otrzymane z jabłek McIntosh i Idared.
• Najlepszy aromat: Antonówka.
• Nie poleca się do produkcji cydru jabłek Szampion.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz