Ser koryciński

 
Domowy ser koryciński:
  

Składniki: 
- 3 l mleka niepasteryzowanego najlepiej prosto od krowy
- Chlorek wapnia  (20-30 g/100 l mleka)
- Podpuszczka mikrobiologiczna Browin (1g/100 l)



 
Przepis: 
1. Do podgrzanego do 30 °C mleka dodaj odpowiedni ilość chlorku wapnia, wcześniej rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Wymieszaj i zostaw na 10 minut.
    2. Następnie podgrzej mleko do temp. 37-38 °C i dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody o temp. 7-38 °. Dokładnie wymieszaj. Zatrzymaj mieszanie i odczekaj 50-70min w celu wytworzenia zwartego skrzepu.
    3. Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wytworzone ziarno delikatnie wymieszaj i po ok. 5 minutach przełóż łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską. Pozostaw ser na 20-24 godziny. Odwracaj co kilka godzin w celu odcieku.
    4. Ser formuje się pod własnym ciężarem. Nie odciskamy go za pomocą prasy.
    5. Ser można włożyć do solanki na kilka godzin lub jeść świeży z ziołami. Na słodko też samkuje przepysznie.
    Smacznego!



    Piwowarstwo & Piekarnictwo
    Daria R. | Magdalena D.



    The Author

    Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1977 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz