Dżem dyniowo-jabłkowy


Domowy dżem dyniowo-jabłkowy
Halloween

Składniki:
- 2 kg dyni
- 1,5 kg jabłek (kwaskowatych)
- 3 opakowania Frukta-Żelu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub sok wyciśnięty z jednej dużej, kwaśnej pomarańczy, aby zintensyfikować smak można do gotowania dodać otartą skórkę z tego owocu)

Przepis:
Obraną i pokrojoną na małe kawałeczki dynię wrzucić do garnka z grubym dnem, wlać 2-3 łyżki wody i rozgotować na papkę (pod przykryciem) na małym ogniu. 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie dodać je do dyni wraz wodą oraz sokiem z cytryny. Całość gotować przez ok 5 minut, mieszając. Po tym czasie dodać Frukta-Żel (pektynę) oraz cukier. Wszystko razem smażyć jeszcze przez 10-15 minut. Nakładać do dobrze umytych (wyparzonych) słoików, po zakręceniu odwrócić do góry dnem lub spasteryzować.


Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1977 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz