Domowa nalewka Aroniowa
Składniki na 5 L domowej nalewki aroniowej:
- 3 kg aronii
- 5 litrów alkoholu 50-60%
- 1 kg cukru
- 100-200 ml syropu wiśniowego (dobrej jakości)
- 1 ml Pektoenzymu, który zmniejsza lepkość i ułatwia klarowanie nie pozwalając ściąć się pektynom (nie jest to konieczne)
Przepis:
Aronie wkładamy minimum na tydzień do zamrażarki, następnie opłukujemy letnią wodą i umieszczamy całość w naczyniu z możliwością szczelnego zamknięcia np. w słoiku. Owoce zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Po 3 tygodniach dodajemy do smaku sok wiśniowy. Całość pozostawiamy jeszcze na 3 tygodnie.
Odciskamy owoce i dajemy nalewce czas na sklarowanie (ok. tygodnia)
Protip:Spożywać można też przed sklarowaniem.
| Winiarstwo & Destylacja
Izabela J.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz