Domowe wino czerwone gronowe
Składniki na 10 L nastawu:
- 10 kg czerwonych winogron
- 2 kg cukru
- 2 L wody
- drożdże winiarskie
- pożywka dla drożdży
Przepis:
Owoce obrywamy od części zielonych, lekko miażdżymy, dodajemy pektoenzym pożywkę i drożdże. Całość pozostawiamy pod przykryciem przez 3-4 dni. Po tym czasie wyciskamy sok i przelewamy do balonu uzupełniając nastaw o syrop cukrowy (woda + cukier). Pozostawiamy do fermentacji.
Po ok. 3-4 tygodniach fermentacji dokonujemy obciągu wina i korygujemy jego smak. Najlepiej spróbować :). Można także zmierzyć stężenie cukru cukromierzem. Niekiedy wino wymaga jeszcze dosłodzenia, dokwaszenia.
| Winiarstwo & Destylacja
Izabela J.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz