Domowe ogórki małosolne
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 litr wody
- 1 czubata łyżeczka soli
(Gorczyca - wyostrza smak
Czosnek, chrzan - przeciwdziałają psuciu
Koper, liść porzeczki - nadają tradycyjny aromat)*
Przepis:
Ogórki ciasno układamy w słoiku lub kamionce. Dodajemy przyprawę Browin i zalewamy wodą z rozpuszczoną wcześniej w niej solą. Po 2 dniach możemy rozpocząć konsumpcję. Po 2 tygodniach przepoczwarzają się w totalnie zakiszone ogórki.
Browin radzi:
Ogóreczki najlepiej smakują w połączeniu z pajdą chleba ze smalcem, podawaną do Żubrówki z sokiem jabłkowym. W upalne letnie dni po sytej kolacji polecamy puszczanie staromodnych kaczek :)
*Jeżeli aromat wydaje się za słaby, polecamy dodanie większej ilości kopru.
| Winiarstwo & Destylacja
Izabela J.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz