Cydr



Domowy Cydr

Składniki na 10 l nastawu:

- 10 kg jabłek
- 1 l wody do rozpuszczenia miodu
- 0,5 l miodu
- skórka z 1 cytryny (bez białych części)
- 5 g imbiru
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 limonki (jeśli jabłka nie są kwaskowe, można soku dodać więcej – do smaku)

Jabłka powinny być soczyste, słodkie, dojrzałe o odpowiedniej kwasowości
i zawartości garbników. Nie usuwa się skórek i pestek gdyż to one nadadzą cydrowi szczególnego smaku i aromatu.
Jabłka cydrowe lub mieszanka jabłek zawierająca np.:
• 50% jabłek o charakterze neutralnym
• 20 % jabłek aromatycznych
• 20 % jabłek aromatyczno-kwaśnych
• 10 % jabłek cierpkich (ściągających)

Polecane odmiany jabłek do cydru:
• Podwyższona kwasowość: McIntosh, Boiken, Jonatan
• Niska kwasowość: Wealthy, Antonówka, Idared
• Najlepszą jakością sensoryczną wykazywały cydry otrzymane z jabłek McIntosh i Idared.
• Najlepszy aromat: Antonówka.
• Nie poleca się do produkcji cydru jabłek Szampion.
Przepis: 
1.Jabłka pokroić na ćwiartki (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym lecz bez ogonków) i zmiksować na miazgę, przenieść ją do pojemnika fermentacyjnego (można zalać 0,5 l gorącej wody w celu zapobiegnięcia ciemnieniu jabłek) dodać pektoenzym (naturalny środek pomagający wyizolować sok) po czym odstawić naczynie przykryte gazą na 1 dobę. 


Punkt ten można pominąć i sok z jabłek po prostu wycisnąć za pomocą sokowirówki :)


2. Do uzyskanego soku dodać rozpuszczony miód, resztę składników oraz drożdże. Całość pozostawić do fermentacji w balonie z rurką fermentacyjną na 7 dni.  Po tym czasie Cydr przesączyć (np.: przez gazę lub worek filtracyjny), rozlać do butelek szczelnie zamykanych i pozostawić na kolejne 7 dni. Napój najlepiej smakuje schłodzony!
*Jeśli podczas rozlewu cydru do butelek stężenie cukru w nim wynosi poniżej 2 Blg (pomiar prowadzimy za pomocą cukromierza) do każdej butelki na 0,5 l  można dodać 3g cukru. Wtedy otrzymamy cydr bardziej gazowany.
 Browin radzi:
Po spożyciu Cydru dobrze jest wrócić do czasów dzieciństwa i pograć chwilę w kapsle!

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.
A tak Cydr produkują nasi klienci:
Panie Łukaszu serdecznie dziękujemy za zdjęcia. Jesteśmy pod wrażeniem!



Smacznego!

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1977 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz