Składniki na 4,5 l domowego wina z fig i bananów:
- 900 g suszonych, drobno pokrojonych fig
- 225 g suszonych drobno pokrojonych bananów
- 100 g rozdrobnionych rodzynek
- 900 g cukru
- 2 średniej wielkości soczyste cytryny (lub regulator kwasowości)
Przepis:
Należy pamiętać, że wykorzystując suszone owoce ważne jest, aby przed przystąpieniem do prac związanych z przygotowaniem wina dokładnie przepłukać je w ciepłej wodzie. Jest to niezwykle istotne, gdyż ciepła woda usuwa z powierzchni owoców związki stosowane przy ich konserwacji.
Wszystkie suszone składniki zalewamy wrzątkiem w ilości 2,25 l, dokładnie mieszamy i odstawiamy na dobę pod przykryciem.
Następnego dnia dodajemy wystudzony syrop cukrowy (900 g cukru rozpuszczone w 0,5 l wody), sok i skórki cytrynowe oraz pozostałe składniki.
Całość pozostawiamy na 4 dni, mieszając zawartość dwa razy dziennie.
Po tym czasie odcedzamy płyn, zlewamy go do gąsiora, uzupełniamy wodą i zabezpieczamy rurką fermentacyjną. Części stałe odrzucamy.
W trakcie całego procesu wino dwukrotnie ściągamy znad osadu. Możemy je także dosłodzić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz