SŁOWNICZEK POCZĄTKUJĄCEGO WINIARZA
Drożdże winiarskie – specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalone gatunki drożdży. Charakteryzują się dużą siłą fermentacyjną. Wytwarzają substancje wpływające pozytywnie na smak i aromat wina.
Pożywka dla drożdży– kompozycja substancji zawierających azot, fosfor, makro- i mikroelementy oraz witaminy wspomagające właściwy rozwój drożdży, a tym samym zapewniające właściwy przebieg fermentacji.
Miazga owocowa – umyte, rozdrobnione lub delikatnie zmiażdżone owoce.
Moszcz – surowy sok wyciśnięty z owoców lub mieszanina innych składników, z których będziemy robić wino.
Nastaw – moszcz, do którego dodano drożdże (pożywkę, cukier, kwasek cytrynowy itd.).
Syrop cukrowy – specjalnie przygotowany roztwór cukru w wodzie. Cukier wsypujemy do gorącej wody (2kg cukru na 1l wody) i powoli podgrzewamy, aż do zagotowania. Powstającą na powierzchni piankę zbieramy. Po rozpuszczeniu się całego cukru, syrop odstawiamy do ostygnięcia. Do moszczu zawsze dodajemy syrop o temperaturze pokojowej.
Szczepionka drożdży- (inaczej: matka drożdżowa) drożdże winiarskie namnożone w niewielkiej ilości moszczu. Szczepionkę przygotowujemy na 2-3 dni przed rozpoczęciem fermentacji w balonie.
Fermentacja – w uproszczeniu jest to proces, w którym pod wpływem drożdży z cukru powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla.
Siarkowanie – dodawanie do wina (soku) pirosiarczynu potasu* w celu jego utrwalenia (stabilizacji).
Klarowanie – poprawianie przejrzystości wina, usuwanie wszelkiego rodzaju zmętnień i zanieczyszczeń.
Zlewanie – ściąganie wina znad osadu (zazwyczaj przy pomocy wężyka do obciągu wina).
*Nie polecamy prosiarczynu sodu, gdyż jest bardziej szkodliwy dla zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz