Domowa Grappa:
Składniki na 25 L domowej Grappy:
- 5 kg cukru
- 12.5 l wody
- 12,5 l resztek z wyciskanych na sok owoców (wytłok)
Przepis:
1. W 12,5 l wody rozpuścić 2,5 kg cukru.
2. Dodać 12,5 l resztek z wyciskanych na sok owoców (wytłok).
3. W 300 ml wody rozpuszczamy zawartość torebki drożdży gorzelniczych TurboGRAPPA (woda nie może mieć więcej niż 30C).
4. Po 30 minutach od przygotowania mieszaniny wody i owoców wlać drożdże.
5. 3 dnia dodać 1,25 kg rozpuszczonego cukru.
6. Powtórzyć 5 dnia fermentacji (1,25 kg).
7. Fermentować w temperaturze 20 - 29C w ciągu 7-10 dni od ustania wydzielania gazu (CO2).
8. Zlać płyn znad osadu.
9. poddać dwukrotnej destylacji
Pić w ilościach odpowiadających nastrojowi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz